A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шрамківська сільська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

22 травня світ відзначає Міжнародний день біологічного різноманіття

Дата: 21.05.2021 10:45
Кількість переглядів: 498

Фото без опису

Біологічне різноманіття, або біорізноманіття, – це термін, який використовується для опису різноманітності життя на Землі в усіх її проявах. Існуюче сьогодні біорізноманіття є результатом еволюції, що триває мільярди років під впливом природних процесів і під все зростаючим впливом антропогенних факторів. Біорізноманіття утворює «павутину життя», невід’ємною частиною якої є ми, і від якої ми повністю залежимо.

      Біорізноманіття часто розглядається з точки зору багатства видового різноманіття рослин, тварин і мікроорганізмів. В даний час описано близько 1,75 млн. видів, більшу частину яких складають малі істоти, такі як комахи. На думку вчених реальне число видів становить близько 13 мільйонів. Однак цей показник, за різними оцінками, варіює від 3 до 100 мільйонів.

      Біорізноманіття включає також генетичні відмінності в межах кожного виду, наприклад, відмінності між сортами сільськогосподарських культур і між породами домашньої худоби. Хромосоми, гени і ДНК – це «цеглинки», які визначають унікальність кожного індивідуума і виду.

      Іншим аспектом біорізноманіття є різноманітність екосистем, які, наприклад, зустрічаються в пустелях, лісах, болотах, горах, озерах, річках і сільськогосподарських ландшафтах. Живі істоти екосистем, в т.ч. і люди, утворюють спільноти, які взаємодіють один з одним, а також навколишнім їх повітрям, водою і грунтом.

      Земля стала придатним для життя людей місцем завдяки існуванню різних форм життя і їх взаємодії один з одним і з навколишнім їх середовищем. Біорізноманіття забезпечує величезну кількість товарів і послуг, які підтримують життя людей.

      У 1992 роки світові лідери на Саміті Землі в Ріо-де-Жанейро дійшли згоди про стратегію «сталого розвитку», яка передбачає задоволення наших потреб і, одночасно, збереження здорового та життєздатного світу для майбутніх поколінь. Одним з ключових угод, прийнятих в Ріо, стала Конвенція про біологічне різноманіття. Даний договір, підписаний більшістю урядів світу, встановлює зобов’язання з підтримки екологічної основи світу при здійсненні діяльності з економічного розвитку. Конвенція встановлює три основні цілі: збереження біологічного різноманіття, стале використання його компонентів і спільне одержання на справедливій і рівній основі вигод, пов’язаних з використанням генетичних ресурсів.

      Які сучасні тенденції щодо біорізноманіття?

      Практично всі екосистеми Землі трансформуються через людську діяльність і продовжують перетворюватися з метою сільськогосподарської та інших видів експлуатації. Сучасна втрата біорізноманіття та відповідні зміни у навколишньому середовищі зараз відбуваються швидше, ніж будь-коли раніше в людській історії, і немає ніяких ознак сповільнення цього процесу. Багато популяцій тварин і рослин скоротилися в чисельності, географічному поширенні, або за обома показниками одночасно. Зникнення видів іноді розглядається як природна частина історії Землі. Діяльність людини збільшила швидкість зникнення видів, принаймні в 100 разів у порівнянні з гаданою природною швидкістю.

      Що можна зробити для збереження біорізноманіття?

      Утворення заповідних територій є невід’ємною частиною програм зі збереження біорізноманіття, але самих їх буде недостатньо для захисту всього спектру біорізноманіття (в силу взаємоп’язаності екосистем між собою). Для збереження біорізноманіття турбота про нього має стати невід’ємною складовою агрокомплексу, рибальства і лісівництва. Ці сектори безпосередньо залежні від біорізноманіття та безпосередньо на нього впливають. Впровадження пермакультурних методів в сільське господарство та лісівництво допоможе здобувати продукти харчування з мінімальною шкодою для екосистем.

      Інформування всього суспільства про необхідність збереження біорізноманіття та відмова від принципу отримання надприбутків з природних ресурсів без врахування довгострокових перспектив суть основоположними кроками збереження життя на нашій планеті вцілому. Відновлення екосистем, зазвичай, набагато дорожче, ніж захист екосистем близьких до незайманих, але й воно набуває дедалі більшої важливості в силу деградації великого числа територій.

      В кінцевому підсумку, вирішальне слово залишається за самою людиною, саме індивідуальний вибір, який робиться щодня мільярдами людей, має вирішальне значення. Зроблений їм нехай навіть невеликий вибір є складовою частиною потужного інструменту впливу.

      Інформацію для детального ознайомлення з темою біорізноманіття можна знайти за посиланнями https://menr.gov.ua/timeline/Bioriznomanittya.html та https://www.cbd.int/idb/2020.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь