Шрамківська сільська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

Поетична мандрівка «Я абсолютний оптиміст. Вірю у свій народ»

Дата: 25.10.2021 13:26
Кількість переглядів: 371

Фото без опису

Він був прозаїком, поетом, перекладачем, сценаристом, політиком і громадський діячем. На його віршах зростало покоління дітей-шістдесятників.

Борець за незалежність України у ХХ сторіччі. Член КПРС (1959—1990). Перший голова Народного Руху України (1989). Народний депутат України 3-го скликання. Герой України (2006).

Іван Драч народився 17 жовтня 1936 в селі Теліжинці на Київщині.  Драча називали Гоголем у поезії. Поет та видавець Іван Малкович у інтерв'ю Радіо Свобода відгукувався про свого колегу як про митця, що повернув інтерес читачів до українського:

«Поезія Івана Драча у 60-і роки стала таким свіжим вітром, який пробудив інтерес у багатьох не тільки до української поезії й української літератури, а ширше – взагалі до всього українського. Тоді поезія захоплювала уми багатьох людей. То був час, коли лише у метафорі можна було щось висловити, якимись натяками, щось таке, що не можна було висловити ніде. Іван Драч це теж дуже добре робив. Іван Драч був поетичним лідером шістдесятників.

Із натхненням жонглера він закручував в одну поетичну орбіту і золоту цибулину, і теорію відносності, і випрані штани, і комуністичну партію, і Леніна, і зворушливу бабусенцію, і «пропалакінограмоту», і Чорнобиль, і Рух, і дух. Тобто він був лідером, в якому все природно вживалося».

Про цю визначну постать української літератури ішла річ у поетичній мандрівці "«Я абсолютний оптиміст. Вірю у свій народ», присвяченій 85-й річниці   від дня народження Івана Федоровича Драча.  Зустріч старшокласників Шрамківської ЗОШ І - ІІІ ст. та їх педагога Софієнко В.В. із поезією "абсолютного оптиміста" пройшла у Шрамківській публічній бібліотеці - учні із задоволенням слухали вірші Івана Драча, дивились відеопрезентацію та уривки із фільмів, сценаристом яких був поет.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь