Шрамківська сільська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

У селі Ковалівка відбулося вручення Всеукраїнської літературної премії імені Михайла Масла

Дата: 15.02.2022 13:04
Кількість переглядів: 985

Фото без опису

11 лютого 2022 року у селі Ковалівка Золотоніського району відбулося нагородження лауреатів Всеукраїнської літературної премії імені Михайла Масла. За підсумками конкурсу, який стартував 1 вересня 2021 року, переможцями стали: у номінації «За кращий художній твір молодого автора» прозаїк Назарій Вівчарик за повість «Хата з секретом»; у номінації «За кращий художній твір» поетеса Людмила Тараненко за збірку поезій «Дзеркала осені моєї».

         Всеукраїнська літературна премія імені Михайла Масла встановлена Шрамківською сільською радою Золотоніського району (рішення №4-7/VIII від 26.01.2021) за підтримки Черкаської обласної організації Національної спілки письменників України з метою вшанування пам’яті поета-вчителя Михайла Масла для заохочення діяльності  професійних і непрофесійних літераторів до творчих пошуків у галузі літератури, створення високохудожніх поетичних творів про українське село, красу рідної природи та працю на українській землі.

         Заходи почалися з відвідин музею Михайла Масла у школі села Ковалівка, в якій він колись працював, та могили поета на місцевому кладовищі.

  • Михайло Масло проявив себе як народна сільська органічна людина. Він мав глибокий і широкий український внутрішній світ, - резюмував голова обласного осередку НСПУ Володимир Поліщук, який є дослідником і автором не однієї літературної статті про видатного письменника Черкащини. – його поезія високохудожня, справжня, істинно народна.

         Далі всі перейшли до Ковалівського сільського Будинку культури, де в урочистій обстановці відбулося нагородження лауреатів премії.

         Людмила Тараненко, поетеса з Черкас, пригадала своє знайомство з Михайлом Маслом.

         Сільський голова Анатолій Куля зауважив, що Масла цінують і пам’ятають не лише як поета, але і як вчителя. Він висловив сподівання, що силами громади до 105-ї річниці від дня народження поета в Ковалівці буде встановлено пам’ятник видатному земляку..

– Це людина з великої літери. Він виріс в селі і оспівав в поезії красу і велич нашого краю, оспівав духовну красу сільських трударів. Кажуть, людина живе, доки її пам’ятають. Ми пам’ятаємо уродженців нашого краю, шануємо. І ця премія, думаю, стимулюватиме до праці творчих людей, і водночас буде гідним пошануванням пам’яті нашого земляка.

         Голова Золотоніської РДА Ірина Тернова зазначила, що премія є важливою складовою пам’яті поета, але важливо і те, що досі є люди, які пам’ятають Михайла Масла, адже на Золотоніщині ще живе багато його учнів.

До слова, присутній був на заході і родич поета, його онук Олег Масло, який нині працює першим заступником міського голови Золотоноші.

         – Я народився в Деньгах, мій батько був лісничим. Батько після закінчення університету був направлений в північний Казахстан. Потім на Золотоніщину. А село Ковалівка для нас був як дитячий табір. Сюди звозили всіх онуків. Звісно, перечитав дідові вірші – пригадує Олег Масло. – Пригадую також, як поет з Золотоніщини Іван Дробний приїздив до діда на велосипеді з Золотоноші. Вони часто спілкувалися. А дідусь і бабуся були завжди гостинні.

         Вірші для дітей Михайло Кирилович Масло подавав в журнал «Барвінок», який того часу був чи не найпопулярніший серед дітей.

         Володимир Поліщуки від НСПУ зазначив, що претендентів на премію було досить багато і це були люди з різних областей. Були претенденти зі Львова, Києва. Все ж конкурсна комісія визначила двох осіб – поета і прозаїка, це двоє черкаських авторів.

– Це премія за твори, де талановито зображено сільський світ і працю на землі. До речі, це рідкісна тематика, бо зараз всі кинулися в урбанізацію. І конкурсів і премій на сільську і аграрну тематику не так багато, – зазначає Володимир Поліщук. – Десь років з 8 тому Драбівська районна влада відновила після радянських часів премію. Тепер після децентралізації це вже Золотоніський район. І керівництво Шрамківської територіальної громади, до якої входить село Ковалівка, підтримує премію, продовжує цю традицію. Вважаю, це дуже гарна ініціатива місцевої громади. І це показує, як треба шанувати уродженців свого краю.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь