A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шрамківська сільська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

Фіксація факту руйнування майна внаслідок військової агресії РФ

Дата: 18.05.2022 11:50
Кількість переглядів: 516

Фото без опису

В результаті російської військової агресії проти нашої країни та бойових дій багато наших громадян стикнулися з проблемами руйнування та пошкодження їх майна. Для того, щоб держава відшкодувала завдані збитки необхідно навчитися правильно фіксувати факти руйнування та пошкодження. 

Постановою Кабінету Міністрів України № 380 від 26 березня 2022 року затверджено «Порядок подання інформаційного повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації», тому зареєструвати інформацію про пошкоджене та зруйноване майно громадян України для отримання відшкодування збитків можна у застосунку «Дія».

Для фіксації факту руйнування майна необхідно:

  1. Зберігати документи про право власності на майно (наприклад: договір купівлі-продажу або дарування, свідоцтво про право на спадщину, державний акт про право власності на земельну ділянку), технічний паспорт. За можливістю зробити з них копії.
  2. За можливістю зробити витяг щодо перебування майна у власності з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно
  3. В разі пожежі, аварійного стану викликати працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій для усунення наслідків та складання відповідного акту із зазначенням її причини (обстріл, бомбардування).  До такого акту вносяться відомості, зокрема, про дату, час, місце виникнення пожежі, опис знищеного та пошкодженого майна, прямі та побічні збитки від пожежі, причину пожежі тощо. Обов’язково необхідно  отримати копію такого акту.
  4. За можливістю необхідно викликати представників відповідної місцевої адміністрації для складання акту щодо руйнування або пошкодження майна. 
  5. За можливістю потрібно викликати поліцію для складення протоколу та фіксації в ньому руйнувань/пошкоджень майна. До поліції необхідно подати заяву про злочин та отримати відповідний витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.
  6. Зробити  фото- та відеофіксацію руйнувань та майна, що знаходилось в будинку. Перед тим, як здійснювати самостійну фіксацію, ввімкніть відеозапис на вашому пристрої (телефон, фото- чи відеокамера) та чітко назвіть:
  • своє прізвище, ім’я, по батькові;
  • паспортні дані та ІПН (за можливості);
  • дату і час зйомки (рекомендуємо також зафіксувати на відео екран іншого пристрою, де буде зазначено дату та час зйомки, наприклад, наручний годинник);
  • точне місце зйомки (населений пункт, вулиця, номер будинку).

Наведіть камеру на себе, щоб зафіксувати, що відеозйомку проводите саме ви. Якщо ви проводите зйомку разом з іншими особами, запишіть таких осіб та інформацію про них на відео.

Проведіть зйомку руйнування/пошкодження, під час якої опишіть словами всю інформацію, якою ви володієте. Зазначте про дату, час та всі відомі вам обставини пошкодження/руйнування майна, інформацію про власника майна. Окрім відеозапису, рекомендується зробити детальні фото пошкоджень/руйнувань.

Фото- та відеофіксацію може здійснити як власник майна, так і будь-яка інша особа, яка надалі може стати свідком та особисто підтвердити обставини пошкодження/руйнування майна.

  1. Скласти письмові пояснення свідків обстрілу (це мають бути детальні свідчення сусідів, родичів, друзів, де описати обставини пошкодження житла, характер пошкоджень, майно, яке знаходилось в будинку).

Пояснення  складаються у довільній формі, однак обов’язково повинні містити інформацію про дату, час та місце його складення, паспортні дані, місце проживання та контактну інформацію осіб, що підписують такий документ.

  1. Зберегти статті, фото та відео ЗМІ щодо факту обстрілу (в разі наявності). 
  2. Збір матеріалів, опублікованих у засобах масової інформації

Якщо засоби масової інформації, Інтернет-видання, телеграм канали висвітлювали обставини щодо руйнування або пошкодження вашого майна, слід зберегти такі публікації, зробити скріншоти тощо. Такі матеріали стануть додатковим аргументом на підтвердження факту руйнування/пошкодження майна.

  1. Зберегти квитанції на рухоме майно (техніку, речі та інше, що знаходилось в будинку), фото майна до та після руйнування.

Якщо докази зібрані можна подати заявку на компенсацію зруйнованого житла через портал «ДІЯ» та очікувати  на інформацію про початок процедури оцінки та компенсації.

Тож для того, щоб отримати відшкодування за руйнування чи пошкодження майна, необхідно дотримуватись порад, які зазначені вище та по максимуму якісно зібрати всі можливі докази


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь