A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шрамківська сільська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

Середній заробіток захисникам тепер НЕ зберігаємо!

Дата: 27.07.2022 08:17
Кількість переглядів: 542

Фото без опису

Законом  України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 р. № 2352-IX внесено зміни до ч. 3 ст. 119 КЗпП. Зокрема, у нормі слова «зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток» замінено на слова «зберігаються місце роботи і посада». Оновлена ч. 3 ст. 119 КЗпП виглядає так:

 «За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи і посада [«і середній заробіток» — вилучено з 19.07.2022 р. — Прим. ред.] на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб — підприємців, у яких вони працювали на час призову».

Спеціального застереження щодо набуття чинності цією нормою коментований Закон не містить. Отже, ця зміна починає працювати одночасно з набуттям чинності коментованим Законом, а саме з 19.07.2022 р. Тож можна зробити висновок, що з 19.07.2022 р. за захисниками, зокрема, за мобілізованими, строковиками, контрактниками, резервістами, роботодавці не зберігають середній заробіток.

Гарантії, визначені у ч. 3 ст. 119 КЗпП, зберігаються за працівниками, які під час проходження військової служби отримали поранення (інші ушкодження здоров’я) та перебувають на лікуванні у медичних закладах, а також потрапили у полон або визнані безвісно відсутніми (ч. 5 ст. 119 КЗпП). Отже, за такими працівниками середній заробіток з 19.07.2022 р. також не зберігаємо, бо гарантії для них прописані у ч. 3 ст. 119 КЗпП, а з зазначеної дати збереження середнього заробітку серед гарантій вже немає.

Якщо працівника призвано з 19.07.2022 (дати набрання чинності коментованим Закономі пізніше, то«увільнюємо без збереження»? Однозначно зберігати середній заробіток вже не потрібно.

А що робити, якщо працівник пішов служити до оновлення ч. 3 ст. 119 КЗпП, тобто до 19.07.2022 р.? На нашу думку, збереження середнього заробітку слід припинити з дати виключення норми про збереження середньої зарплати з ч. 3 ст. 119 КЗпП, тобто з 19.07.2022 р.

 Наведемо аргументи.

По-перше, гарантія про середній заробіток встановлювалася ч. 3 ст. 119 КЗпП. Проте після оновлення зазначена норма вже вимогу про збереження заробітку не містить.

По-друге, у ч. 3 ст. 119 КЗпП, а також у коментованому Законі не зазначено, що тим працівникам, у яких військова служба почалася до внесення змін (до 19.07.2022 р.), треба продовжувати зберігати середній заробіток.

До речі, на думку Мінекономіки (роз’яснення від 19.07.2022 р.) роботодавець відповідно до ст. 91 КЗпП в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів може встановити додаткові порівняно з законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників. А отже може забезпечити і надалі виплату середньої зарплати. Але навряд чи це можуть собі дозволити бюджетні роботодавці.

Чи потрібно наразі, після набуття чинності змінами у законодавстві, видавати наказ (розпорядження) про припинення збереження середнього заробітку? Нагадаємо, що перед початком служби було видано наказ (розпорядження) про увільнення працівника від роботи зі збереженням місця роботи, посади і середнього заробітку (як це було сформульовано у нормі ч. 3 ст. 119 КЗпП на дату початку служби). На нашу думку, так: роботодавець має видати окремий наказ (розпорядження), у якому зазначити, що з 19.07.2022 р. припиняється збереження середнього заробітку на період військової служби. На нашу думку, зміст даного наказу варто довести до відома працівника, який служить, будь-яким доступним способом (наприклад, засобами електронного зв’язку тощо). Якщо з цим проблема, то все одно середній заробіток з 19.07.2022 р. не зберігаємо.

Чи слід якось сторнувати і повертати середній заробіток, виплачений за першу половину липня 2022 року (тобто за робочі дні, що припали на період служби з 1 по 15 липня 2022 року)? Питання виникло, бо сам коментований Закон датований  1 липня 2022 року. Відповідаємо: ні, сторнувати і повертати середній заробіток не треба, бо коментований Закон набув чинності з 19.07.2022 р. Саме з цієї дати не зберігаємо працівнику середній заробіток. До дня набуття чинності змінами, в т.ч. за дні, що прийшлися на першу половину липня 2022 року, середній заробіток зберігаємо. Отже, за робочі дні за графіком роботи працівника по 18.07.2022 р. включно усі роботодавці мають виплатити середній заробіток своїм працівникам, які служать.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь