A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шрамківська сільська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

Про заходи безпеки на водних об’єктах

Дата: 29.07.2022 09:01
Кількість переглядів: 659

Фото без опису

Літо в розпалі. Це період відпусток та активного відпочинку і все частіше виникає бажання скористатися погожими днями і всією сім’єю майнути до найближчої водойми. Та обережність не завадить. Основними причинами загибелі людей на водних об’єктах є купання в непристосованих для цього місцях, нехтування елементарними заходами безпеки при поводженні на воді та купання в нетверезому стані.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 6 березня 2002 р. № 264 «Про затвердження Порядку обліку місць масового відпочинку населення на водних об'єктах» місця масового відпочинку визначаються органами місцевого самоврядування за проектами відведення земельних ділянок для цієї мети та погоджуються з територіальними установами Держпродспоживслужби.

До місць масового відпочинку людей на водних об'єктах належать - земельні ділянки берегової території з прилеглим водним простором, призначені для організованого відпочинку людей на прибережних захисних смугах водних об'єктів, а також місця для фізкультурно-

Наказом Міністерства внутрішніх справ України від 10.04.2017 № 301 «Про затвердження Правил охорони життя людей на водних об’єктах України»  затверджені Правила охорони життя людей на водних об’єктах з метою попередження нещасних випадків на водних об'єктах України і є обов'язковими для підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, а також для громадян України, іноземців і осіб без громадянства.

У всіх місцях, заборонених для купання, повинні бути встановлені щити з написами «КУПАТИСЯ ЗАБОРОНЕНО

Забороняється купання в затоплених кар'єрах, каналах, озерах, пожежних водоймах, ставках та інших водоймах, які не мають обладнаних пляжів, сезонними рятувальними постами, не визначені як місця масового відпочинку громадян біля води.

Варто пам’ятати, що основними умовами безпеки є правильний вибір і обладнання місць для купання; навчання дорослих та дітей плаванню, суворе дотримання правил поведінки під час купання і катання на плавзасобах, постійний контроль за дітьми у воді з боку дорослих.

Не лізьте у воду в незнайомому для вас місці, уникайте води зі швидкою течією, не заходьте у воду напідпитку, ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо не впевнені у своїх силах. Купаючись на «дикому» пляжі чи у незнайомому місці, не пірнайте з берега, гірки, дерева. У воду слід входити неспішно, обережно пробуючи дно ногою; купатися краще там, де є рятувальні служби. До плавок потрібно прикріпляти шпильку, якщо далеко від берега судома зведе руку чи ногу, укол шпилькою допоможе відновити еластичність м’язів. Утримуйтеся від далеких запливів, бо переохолодження – головна причина трагічних випадків.

Особливо слідкуйте за дітьми – їхня поведінка у воді не передбачувана.

Дотримуйтесь цих нескладних правил – і будете у безпеці!

Варто пам`ятати, що основними умовами безпеки є:

  • правильний вибір та обладнання місць купання,
  • навчання дорослих і дітей плаванню,
  • суворе дотримання правил поведінки під час купання і катання на плавзасобах,
  • постійний контроль за дітьми у воді з боку дорослих.

ЯКЩО ЛЮДИНА ТОНЕ

Відразу голосно звіть на допомогу: “Людина тоне”!

Попросіть викликати рятувальників за телефоном «101» і “Швидку допомогу” за телефоном «103».

Киньте тому, хто тоне рятівний круг, довгу мотузку з вузлом на кінці.

Якщо добре плаваєте, зніміть одяг і взуття та уплав дістаньтеся до того, хто тоне. Заговоріть з ним. Якщо почуєте адекватну відповідь, сміливо підставляйте йому плече в якості опори і допоможіть допливти до берега. Якщо ж потопаючий знаходиться в паніці, схопив вас і тягне за собою у воду, застосовуйте силу. Якщо звільнитися від захоплення вам не вдається, зробіть глибокий вдих і пірніть під воду, захоплюючи за собою потопаючого. Він обов’язково відпустить вас. Якщо потопаючий знаходиться без свідомості, можна транспортувати його до берега, тримаючи за волосся.

 

ПЕРША МЕДИЧНА ДОПОМОГА ПОТОПАЮЧОМУ:

Витягши потерпілого з води, необхідно:

  • швидко очистити верхні дихальні шляхи від піску, мулу та водоростей, для чого ставши на праве коліно, покласти потерпілого його черевом на своє ліве стегно вниз обличчям, лівим передпліччям натиснути на спину, щоб вивільнити від води та інших предметів дихальні шляхи, одночасно пальцями правої руки вичищати порожнину рота,
  • одночасно з очищенням ротової порожнини подразнювати корінь язика та глотку пальцями, щоб викликати блювання, яке прискорить відновлення життєвих функцій,
  • покласти потерпілого на спину, щоб голова була відкинута назад, для розправлення дихальних шляхів, для цього можна використовувати валик з одежі, та інші підручні засоби,
  • визначте наявність дихання і пульсу на сонній артерії. Якщо дихання відсутнє, почати робити штучну вентиляцію легень потерпілого, а якщо ще й відсутній пульс, водночас із штучною вентиляцією легень виконується непрямий масаж серця до появи перших ознак життя,
  • паралельно здійснюється нагрівання тіла розтиранням.

Одночасно із наданням допомоги потерпілому необхідно викликати «швидку медичну допомогу» або якнайшвидше, не припиняючи реанімаційних заходів, доставити потерпілого до медичного закладу.

Усім потерпілим обов’язково повинно бути надано кваліфіковану медичну допомогу лікарями «Швидкої медичної допомоги» або в лікувальній установі, тому що після порятунку в утопленика висока ймовірність розвитку набряку легень.

Знання та виконання правил поведінки на воді є запорукою безпеки вашого життя та життя ваших дітей, а також отримання задоволення від відпочинку!

Виконавчий комітет Шрамківської сільської ради

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь