A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шрамківська сільська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

Альтернативою безробіттю може стати патронат.

Дата: 02.11.2022 08:49
Кількість переглядів: 142

         В Україні діє така форма сімейного виховання як патронатна сім’я.

         Патронат – це «швидка сімейна допомога» дитині та її сім’ї, яка передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання нею, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин або на період прийняття рішення про набуття дитиною статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування.

 

Хто може бути патронатними вихователями?

         Патронатний вихователь – це особа, яка за участі інших членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї. Помічник патронатного вихователя – його чоловік/дружина чи інший дорослий член його сім’ї.

         Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.

         Сім’я патронатного вихователя – сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

         Порядок створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2021 № 893 «Деякі питання захисту прав дитини та надання послуги патронату над дитиною».

         Головна вимога до претендентів – любити дітей, прагнути надати їм допомогу та всебічну підтримку, пропагувати сімейні цінності, вміти організувати розвиваючий простір для дитини та налагодити безпечний виховний процес.

 

Який розмір оплати послуг патронатного вихователя?

         Держава фінансово підтримує такі сім’ї та виплачує відповідні допомоги. У 2022 році виплати становлять:

         Розмір грошового забезпечення патронатних вихователів – 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць за кожен день перебування дитини в сім’ї (із січня – 12405,00 гривень; із липня – 13000,00 гривень; із грудня – 13420,00 гривень)

         Розмір державної соціальної допомоги – 2,5 прожиткових мінімумів, а для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткових мінімумів (для дітей віком до 6 років – 5250,00 гривень (діти, що мають інвалідність – 7350,00 гривень); для дітей віком від 6 до 18 років у середньому 6829,00 гривень (діти, що мають інвалідність у середньому 9560 гривень).

 

Де дізнатися деталі?

         Постанова Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2021 р. № 893

«Деякі питання захисту прав дитини та надання послуги патронату над дитиною» дає вичерпні відповіді на питання , що виникнуть.

         За додатковою інформацією про сімейний патронат, роль та функції батьків у патронаті звертайтеся до Служби у справах дітей Шрамківської сільської ради (с. Шрамківка, приміщення лікарні, 2 поверх).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь