Шрамківська сільська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

Збережемо довкілля разом

Дата: 10.03.2023 08:48
Кількість переглядів: 265

Фото без опису

Щороку навесні, як тільки встановлюється тепла, суха погода, починається справжній «Пекельний бум»: горить суха трава на господарських угіддях, уздовж доріг та залізничних колій і навіть на узбіччях вулиць, під час якої виникає загроза знищення матеріальних цінностей, травмування та загибелі людей, свійських чи диких тварин.

Паління трави є не лише протизаконним та шкідливим для довкілля, а ще й сіє паніку серед населення та додає роботи відповідним службам, зокрема рятувальникам ДСНС, які в умовах воєнного стану перейшли на посилений режим несення служби.

Впродовж 2022-2023 років на території Золотоніського району працівники ДСНС ліквідували 68 пожеж сухої рослинності на відкритих територіях. Вогнем заподіяно шкоди навколишньому середовищу на загальній площі 58,6 га. Основними причинами пожеж являється людська недбалість під час прибирання прибудинкових територій та нехтування елементарними правилами пожежної безпеки.

Нагадаємо, що відповідно статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП), за знищення або пошкодження вогнем стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах порушника можуть притягнути до відповідальності. Згідно санкції статті, громадянам загрожує штраф від 3060 грн. до 6120 грн. Для посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності розмір штрафів ще вищий - від 15300 грн. до  21420 грн.

Крім того, 3 березня 2022 року, внесено зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Так, у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності.

Фото без опису

В обґрунтуванні йдеться, що під час воєнного стану ці дії становлять додаткову небезпеку, відволікають від виконання бойових завдань рятувальників, військових та правоохоронців і знижують обороноздатність країни.

Застерігаємо, що відтепер такі дії розцінюються як кримінальний злочин, який передбачає покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна. Ті самі діяння, вчинені в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, караються позбавленням волі строком від 15 років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна.

Фото без опису

Також до повноважень спеціально уповноважених посадових осіб місцевого самоврядування, згідно статті 175 КУпАП належить складання протоколів про адміністративні правопорушення за порушення  вимог пожежної та техногенної безпеки, які встановлені Правилами пожежної безпеки в Україні, затвердженими наказом Міністерства внутрішніх справ України від 30.12.2014 № 1417, за порушення яких  фізичним особам загрожує штраф від 1700 грн. до 3400 грн, посадовим особам, громадянам – суб’єктам підприємницької діяльності - штраф  від 3400 грн. до 5100 грн.

Порушення вимог статті 82 «Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізація, знешкодження, видалення або захоронення» КУпАП тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 грн до 1360 грн і  на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності від 850 грн до 1750 грн.

Бережімо довкілля!

Спільними зусиллями зробимо нашу громаду кращою!

 

Виконавчий комітет Шрамківської сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь