Шрамківська сільська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

ТОРГІВЛЯ ЛЮДЬМИ

Дата: 27.07.2023 13:23
Кількість переглядів: 45

Фото без опису

30 липня в усьому світі відзначається Всесвітній день протидії торгівлі людьми. Він був започаткований у 2013 році Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй з метою підвищення рівня поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привернення уваги до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочення людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.

Торгівля людьми є третім за прибутковістю видом злочинної діяльності, після продажу зброї та наркотиків. В умовах війни ця проблема набула нової актуальності для України, вона трансформувалася у нові форми експлуатації, що створюють загрозу потрапляння до цієї кабали практично всіх соціальних верств населення. Це пов’язано з тим, що частина українців виїхала на тимчасове місце проживання за кордон, частина - переміщена всередині держави, а значна кількість людей примусово вивезені на територію росії та білорусі.

Після 24 лютого багато наших співвітчизників втратили житло, майно, роботу, залишилися без засобів існування. Складне матеріальне становище громадян спонукає їх до пошуків заробітку, де в міру своєї необізнаності вони можуть стати жертвами торгівлі людьми. Згідно з даними українського МЗС, станом на 21 червня 2023 року за кордоном перебувають понад 8 млн українців, з них майже 6 млн - в Європі, в переважній більшості це жінки, діти, люди похилого віку, особи з інвалідністю. Водночас за оцінками Міністерства соціальної політики, кількість внутрішньо переміщених осіб становить близько 4,7 млн.

Основні зусилля держави та місцевих органів влади направлені на те, щоб попередити громадян та не допустити їх потрапляння у ситуацію торгівлі людьми або надати комплексну допомогу постраждалим. Відповідно до Закону України «Про протидію торгівлі людьми», особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, має право на встановлення відповідного статусу.

Торгівля людьми - здійснення незаконної угоди, об'єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином

1. Торгівля людиною, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням примусу, викрадення, обману, шантажу, матеріальної чи іншої залежності потерпілого, його уразливого стану або підкупу третьої особи, яка контролює потерпілого, для отримання згоди на його експлуатацію, - караються позбавленням волі на строк від 3 до 8 років.

2. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені щодо неповнолітнього або щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, або поєднані з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого чи його близьких, або з погрозою застосування такого насильства, - караються позбавленням волі на строк від 15 до 20 років з конфіскацією майна або без такої.

3. Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені щодо неповнолітнього його батьками, усиновителями, опікунами чи піклувальниками, або вчинені щодо малолітнього, або організованою групою, або поєднані з насильством, небезпечним для життя або здоров’я потерпілого чи його близьких, або з погрозою застосування такого насильства, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від 8 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Національна «гаряча лінія» з питань протидії торгівлі людьми – 0800-500-225 (дзвінки в межах України безкоштовні), +38044-205-37-36; 205-36-94 ( дзвінки у межах м. Київ та з-за кордону)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь