A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шрамківська сільська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

Міжнародна акція «16 днів проти насильства»

Дата: 28.11.2023 15:11
Кількість переглядів: 82

Фото без опису

Щорічно в Україні з 25 листопада до 10 грудня включно проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Мета акції – привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

«16 днів активних дій проти гендерно зумовленого насильства» - це міжнародна кампанія, яка проводиться щороку під керівництвом громадянського суспільства. Вона розпочинається 25 листопада, у Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, і завершується 10 грудня, у День прав людини. Кампанія була започаткована активістками першого Жіночого інституту глобального лідерства у 1991 році.

В Україні діють 62 мобільні групи з протидії домашньому насильству, з них 10 розпочали роботу цьогоріч. Про це під час прес конференції в Укрінформі, яка присвячена старту світової акції «16 днів активних дій проти гендерно зумовленого насильства», повідомив представник Національної поліції Богдан Пасічник. «У 2021 році було створено спеціальні підрозділи з протидії домашньому насильству. Наразі ці підрозділи працюють у всіх найбільших містах України. Уже створено 62 мобільні групи», - сказав Пасічник. Він зазначив, що цьогоріч почали роботу 10 таких мобільних груп. Пасічник додав, що у порівнянні з минулим роком кількість звернень щодо домашнього насильства збільшується, але «в цілому ми виходимо на кількість звернень, яка була до війни». Водночас представниця БО «Марш жінок» Оксана Гузь підкреслила, що рівень домашнього насильства в Україні щодо жінок і дівчат збільшився, зменшилась кількість жінок, які заявляють про такі випадки. “Ми бачимо збільшення проблем, з якими стикаються жінки в контексті домашнього насильства, в контексті звернення до правоохоронних органів. Потрібно пам'ятати про кількість жінок, які виїхали з території України з дітьми. Тобто рівень домашнього насильства, скоріше за все, збільшився. Зменшилась кількість жінок, які заявляють про такі випадки”, - сказала Гузь. Вона зауважила, що торік була ратифікована Стамбульська конвенція, але з моменту її ратифікації змін у нормативну базу України не було внесено. “У нас лишаються статі Кодексу України про адміністративні порушення, певні статті Кримінального кодексу, але норми, які зафіксовані у Стамбульській конвенції, ратифіковані, але не імплементовані у структуру законодавства України”, - підкреслила представниця БО «Марш жінок».

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 22 листопада підтримала у першому читанні законопроєкт про внесення змін до Кодексу про адмінправопорушення у зв'язку з ратифікацією Стамбульською конвенції, який передбачає посилення відповідальності за домашнє насильство.

В Україні серед осіб, які потребують соціальної підтримки і допомоги, 72% складають жінки. В Україні є велика частка літніх жінок, жінок і дівчат, які мають особливі потреби, внутрішньо переміщених осіб, серед яких багато жінок. Така статистика, якщо у нас є неповні сім'ї, то 90% таких сімей складається із жінок. Організація HIAS Ukraine проводила опитування жінок щодо того, як вони справляються зі своїми обов'язками матерів. За його результатами, 50% респондентів зазначили, що з початком війни у них з'явилося багато складнощів з якими вони мають впоратися. Крім того, за оцінками організації, 3,6 млн людей в Україні потребують підтримки і потерпали від гендерно зумовленого насильства,статистика щодо випадків домашнього насильства збільшилась, водночас на заходи проти цього явища виділяються значні кошти. У 2023 році головна тема кампанії «16 днів активних дій проти гендерно зумовленого насильства» – «Інвестуй у запобігання насильства щодо жінок та дівчат».  Вона зосереджена на важливості фінансування різноманітних стратегій запобігання насильству в першу чергу.

Завдяки зусиллям міжнародних організацій, завдяки співпраці між урядом України і міжнародними партнерами певні заходи мають бути спрямовані на те, щоб попередити торгівлю жінками і дівчатами, яких спонукають до сексуальних послуг.

Служба у справах дітей Шрамківської громади долучилась до заходів «16 днів активних дій проти насильства», які затверджені Шрамківською громадою і приурочені до міжнародної акції «16 днів проти насильства», це заходи:

Організація інформаційної кампанії із розповсюдженням інформації на сайті громади, в соціальних мережах

Прийняти участь у засіданні координаційної  ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству та торгівлі людьми

Проведення тематичних рейдів «Діти вулиці», «Вокзал»

Проведення тематичних бесід в закладах освіти «Хай добрим серце ваше буде», «Толерантність. Чи легко бути добрим, коли тобі погано?», «Ми проти насильства»

Інформування про хід виконання Плану заходів в рамках Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства» на сайті громади.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь